Iarna pe motor – Cum să conduci motocicleta pe vreme rea

Poate fi destul de greu să scoți motocicleta pe drumuri iarna, dar un echipament potrivit pentru vreme rece și câteva sfaturi te pot ajuta să înfrunți șoselele înghețate.

Primul lucru pe care un motociclist trebuie să-l facă este să verifice vremea, o procedură standard, dar necesară în special în perioada iernii. Fie că plănuiești o călătorie lungă sau pur și simplu vrei să ajungi la locul de muncă, temperatura de afară va determina mai multe lucruri decât îți închipui, așa că este esențial să fii la curent cu vremea.

Condusul pe zăpadă și gheață

Dacă ești surprins de o ninsoare, prima regulă este să nu te panichezi. Tot ce trebuie să faci este să încetinești, să conduci lin și să asiguri destul spațiu pentru frânare.

De asemenea, este important să te asiguri că alte vehicule nu stau prea aproape de tine. O căzătură la o viteză mică nu va cauza o leziune prea mare, dar o mașină din spatele tău care nu poate opri la timp este mult mai periculoasă.

Mai mult, zăpada va cauza, fără îndoială, vizibilitate scăzută, așa că alte vehicule îți pot ieși în față sau pot opri fără avertizare, așa că este bine să ieși cât mai repede de pe străzi.

Cealaltă mare problemă este un drum înghețat. Trebuie să ai mare grijă la poduri și la zonele umbroase unde gheața nu este atât de vizibilă.

Dacă trebuie să traversezi o zonă înghețată, păstrează viteza mică și motocicleta dreaptă și rigidă.

Cauciucurile vor fi și ele mai rigide în asemenea condiții, iar asta îți va afecta tracțiunea și mai tare. Anvelope de iarnă pentru motociclete există.

Cum ne descurcăm cu fluidele motocicletei pe vreme rea

Este extrem de important să ținem în frâu nivelele fluidelor în timpul iernii. Este necesară verificarea constantă a uleiului și antigelului pentru a preveni daune interne. În plus, menține constant rezervorul plin pentru a evita înghețarea liniilor de combustibil.

Performanța poate fi îmbunătățită prin folosirea unui ulei mai subțire, dar CONSULTĂ manualul pentru recomandări pentru că unele modele necesită un anumit gen de ulei, indiferent de temperatură.

Nu uita să menții motocicleta curată, în acest fel o vei ține departe de rugină. Poate vrei să iei în considerare și un tratament cu ceară înainte de vremea rece, care să o protejeze de zăpadă și sare.

Echipamentul pentru vreme rece

Poți conduce în siguranță iarna dacă ai un echipament potrivit, dar, pe vreme foarte rea, poți avea mari probleme dacă nu ești îmbrăcat ca atare.

Echipamentul trebuie să fie gros și izolat, dar să păstreze același confort și caracteristici de siguranță pentru a te proteja.
Este important să strângi bine straturile de dedesubt, dar și să folosești o mască pentru a-ți proteja fața de vânt și frig, cizme, mănuși potrivite și șosete groase.

Dacă ai echipamentul potrivit și eviți zonele înghețate, condusul unei motociclete în timpul iernii poate fi la fel de confortabil și distractiv ca în timpul verii.

Asfalt uscat să avem!

Adaugă comentariu